Kans op werk voor senioren

Vrouw van hogere leeftijd heeft toch een baan gevonden. Werk voor senioren is mogelijk

Uit gegevens van het UWV blijkt dat steeds meer bedrijven senioren een kans geven. “Senior is eindelijk echt welkom op de arbeidsmarkt.”, kopt NU.nl. Dat is goed nieuws, maar daarmee zijn wij er nog niet. Wie verder kijkt, ziet als voornaamste reden namelijk de krapte op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat senioren niet de eerste keuze zijn. Stichting Prometheus blijft zich inzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dus ook voor senioren.

De kans op werk voor senioren blijft lager

Senioren, grofweg de groep van 55+, hebben over het algemeen nog steeds een lagere kans op het vinden van werk dan jongere kandidaten. Waar ligt dit aan?

Dat is natuurlijk moeilijk te zeggen, en verschilt per werkgever. Toch zijn er bepaalde redenen en vooroordelen die je aan zou kunnen voeren waarom de kans op werk voor senioren over het algemeen lager is dan voor jongere doelgroepen.

Senioren kunnen duurder zijn

Bij veel banen wordt het salaris medebepaald door leeftijd en ervaring. Het minimumloon loopt op per leeftijd, maar ook los van het minimumloon is het soms gebruikelijk dat oudere medewerkers voor een werkgever duurder zijn dan iemand van jongere leeftijd.

Verwachtingen met het oog op de toekomst

Wanneer werkgevers een vacature hebben met het oog op de lange termijn, kan het zo zijn dat zij huiverig zijn over kandidaten van hogere leeftijd.

Het is belangrijk om te weten dat werkgevers niet mogen discrimineren. Ook niet op basis van leeftijd. In de praktijk is dit natuurlijk lastig te controleren, omdat werkgevers hun motivatie niet altijd kenbaar maken.

“De bedrijfscultuur”

Bij bedrijven waar de gemiddelde leeftijd vrij laag ligt, kan er – vaak niet expliciet, want nogmaals: discrimineren mag niet – geschermd worden met de bedrijfscultuur. Er kunnen zorgen zijn dat een oudere medewerker buiten de boot valt of niet in de bedrijfscultuur past.

De kans op werk voor senioren neemt steeds meer toe

Wat vinden wij hiervan?

Ook een hogere leeftijd kan dus zorgen voor een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij zetten ons in om deze afstanden te verkleinen. Wat deze afstand ook veroorzaakt.

Onze primaire doelgroep zijn justitiabelen: mensen die in aanraking zijn geweest met justitie. Maar ook zónder die achtergrond ben je bij ons van harte welkom.

Dat geldt natuurlijk ook wanneer je worstelt met die combinatie. Een afstand tot de arbeidsmarkt die wordt veroorzaakt door een hogere leeftijd en een verleden met justitie kan voor grote obstakels op de arbeidsmarkt zorgen.

Onze visie is dat wij voorbij deze factoren proberen te kijken. Dit doen wij door de blik vooruit te richten, in plaats van achteruit. Wij zijn benieuwd naar wat je kunt en wat je wilt. Ben je gemotiveerd? Wat voeg je toe aan het bedrijf? Dát is namelijk wat telt, niet je verleden.

Hoe wij senioren kansen bieden op de arbeidsmarkt

Wij vinden dat senioren dezelfde kans moeten krijgen op het vinden van een baan als jongere kandidaten. Dit dragen wij ook uit. Wij hebben samenwerkingen met werkgevers die dit ondersteunen en die dezelfde visie hanteren. Kortom: werkgevers waar je welkom bent. Werkgevers die geen probleem hebben met het aannemen van senioren en die hen niet per definitie als tweede keuze zien vanwege krapte op de arbeidsmarkt.

Man van hogere leeftijd is begonnen met een nieuwe baan

Ben jij een werkzoekende met een hogere leeftijd? Neem contact met ons op

Ben jij op zoek naar werk, maar lukt het je door je hogere leeftijd plus eventuele andere factoren niet om aan het werk te komen? Neem contact met ons op. Wij gaan graag het gesprek met jou aan.

Stapsgewijs werken we samen naar een nieuwe uitdaging

Werk vinden is niet voor iedereen vanzelfsprekend, al helemaal niet als je bijvoorbeeld door omstandigheden een tijdje uit de roulatie bent. Middels een planmatige aanpak werken we stap voor stap samen naar jouw ideale baan toe.