Lukt een VOG aanvragen niet? Bij ons kun je werken zonder VOG

VOG aanvragen kan leiden tot een afwijzing

Wanneer je wilt werken kom je in veel gevallen in aanraking met de VOG: de Verklaring Omtrent het Gedrag. Een VOG is er om aan een werkgever aan te kunnen tonen dat jouw gedrag (uit het verleden) geen bezwaar vormt. Voor mensen met een detentie-achtergrond of een strafblad betekent dit al gauw een probleem. Voor veel functies heb je een VOG nodig en die krijg je (nog) niet. Lukt een VOG aanvragen niet? Bij ons kun je werken zonder VOG.

Waarom lukt een VOG aanvragen eigenlijk niet?

Je kunt jouw VOG digitaal aanvragen via de website Justis, of schriftelijk via de gemeente. Elke VOG aanvraag wordt individueel beoordeeld. Er zijn zes hoofdredenen waarom je geen VOG kunt krijgen:

  1. Strafblad: Als je een strafblad hebt met relevante veroordelingen of strafrechtelijke gegevens, kan dit een reden zijn om je VOG-aanvraag af te wijzen. Dit hangt af van de aard en ernst van de feiten en hoe lang geleden deze zijn gepleegd.
  2. Recente veroordelingen: Als je recentelijk bent veroordeeld voor een misdrijf dat verband houdt met de functie waarvoor je de VOG aanvraagt, kan dit leiden tot een afwijzing.
  3. Openstaande strafzaken: Als je betrokken bent bij lopende strafzaken of onderzoeken, kan dit een reden zijn om je VOG-aanvraag af te wijzen.
  4. Aard van de functie: Afhankelijk van de aard en gevoeligheid van de functie waarvoor je de VOG aanvraagt, kunnen bepaalde veroordelingen of strafrechtelijke gegevens zwaarder wegen en leiden tot een afwijzing.
  5. Herhaaldelijk crimineel gedrag: Als je een geschiedenis hebt van herhaaldelijk crimineel gedrag, kan dit een reden zijn om je VOG-aanvraag af te wijzen.
  6. Terugkijktermijn: Voor de meeste functies geldt een standaard terugkijktermijn van vier of vijf jaar, afhankelijk van je leeftijd. Als je binnen deze termijn relevante strafrechtelijke gegevens hebt, kan dit leiden tot een afwijzing.

Vaak kun je niet werken zonder VOG

Je wilt aan het werk, maar je loopt al snel tegen beperkingen aan, want overal waar je kijkt heb je een VOG nodig. Dat kan ontzettend frustrerend zijn. Je wilt werken aan je toekomst, maar op deze manier schiet het natuurlijk niet op.

Bij Stichting Prometheus geloven wij in tweede kansen. Juist voor mensen die om wat voor reden dan ook geen VOG kunnen krijgen is het belangrijk dat zij aan het werk komen. Want met werk en een stabiel inkomen kun je werken aan een goede toekomst.

Waarom je bij ons wel kunt werken zonder VOG

Stichting Prometheus werkt samen met zorgvuldig geselecteerde werkgevers. Als een VOG aanvragen niet lukt, kun je daarom toch bij ons terecht. De werkgevers waar wij mee samenwerken staan net als wij voor diversiteit en het gunnen van tweede kansen. Zij hebben functies en/of werk met opleiding beschikbaar waarvoor geen VOG nodig is. Zo kun je ondanks dat je geen VOG kunt krijgen toch aan een goede baan met toekomstperspectief komen.

Hoe werkt dat dan?

Wil jij aan het werk en ben je serieus gemotiveerd? Meld je dan aan bij Stichting Prometheus. Wij nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek. Daarin kijken wij naar wat je zou willen, maar komen ook jouw omstandigheden aan bod. Dat doen wij open en eerlijk, zonder te oordelen. Dit doen wij om te bepalen of je al werkfit bent. Kortom: kun je direct aan de slag, of heb je op bepaalde gebieden nog hulp nodig? Die hulp kunnen wij je bieden, in samenwerking met ons partnernetwerk.

Op het moment dat je klaar bent om aan de slag te gaan (of dit nu direct is of dat er wat werk nodig is) stellen wij je voor aan de werkgever die het beste bij je past. Wij begeleiden je indien gewenst tijdens de sollicitatieprocedure en ook tijdens je eerste weken zullen wij je begeleiden en intensief contact houden met jou en de werkgever. Alles voor een succesvolle return op de arbeidsmarkt!

Stapsgewijs werken we samen naar een nieuwe uitdaging

Werk vinden is niet voor iedereen vanzelfsprekend, al helemaal niet als je bijvoorbeeld door omstandigheden een tijdje uit de roulatie bent. Middels een planmatige aanpak werken we stap voor stap samen naar jouw ideale baan toe.