Een voorwaardelijke straf? Bij ons kun je aan het werk

Man wordt afgewezen omdat hij een voorwaardelijke straf heeft

Je bent ooit in de fout gegaan en je hebt een voorwaardelijke straf gekregen. Daarmee denk je: het is af. Je hebt geleerd, je bent flink gewaarschuwd en je wilt je leven gewoon weer oppakken en lekker aan het werk. En dan merk je ineens dat je moeilijk aan de bak komt. Een straf is een straf. Ook een voorwaardelijke straf is een straf. Deze wordt namelijk “gewoon” geregistreerd en kan dus ook verschijnen op je strafblad. Dit betekent in veel gevallen dat je ook bij een voorwaardelijke straf geen VOG kunt krijgen. Kortom: ook al is je straf voorwaardelijk, het kan voor flinke hinder zorgen op de arbeidsmarkt. Worstel je hiermee? Bij Stichting Prometheus krijg je wel een kans.

Een voorwaardelijke straf heeft vaak grotere gevolgen dan mensen denken

Wanneer je zou mogen kiezen tussen een voorwaardelijke straf of een onvoorwaardelijke straf, zou iedereen natuurlijk gaan voor een voorwaardelijke straf. Dit betekent namelijk dat de opgelegde straf alleen wordt uitgevoerd op het moment dat je binnen een gestelde termijn weer in de fout gaat. Een voorwaardelijke straf geeft je dus een kans om te laten zien dat je niet zult vervallen in oude fouten. Het is en blijft echter een straf. Deze kan van alles zijn, variërend van bijvoorbeeld een geldboete tot een taakstraf of celstraf.

Wanneer je voorwaardelijk gestraft bent, willen mensen nog wel eens denken dat je er zonder straf vanaf bent gekomen. Maar niets is minder waar. Ondanks dat de opgelegde straf bij goed gedrag niet in werking treedt, heb je wel degelijk een straf gehad. Deze is voor de buitenwereld misschien niet direct zichtbaar, maar jij ervaart waarschijnlijk wel de gevolgen.

Ook een voorwaardelijke veroordeling wekt vooroordelen

Wie voorwaardelijk gestraft is, krijgt soms te maken met dezelfde soort problemen en vooroordelen als mensen die onvoorwaardelijk gestraft zijn. Onder andere met dezelfde vooroordelen. Je hebt een strafbaar feit gepleegd, je bent (deels) schuldig bevonden en je bent hiervoor gestraft (ook al is dat “slechts” voorwaardelijk): voor veel mensen is dit helaas genoeg om hun oordeel klaar te hebben.

Een voorwaardelijke straf kan ook werkgevers afschrikken

Achter werkgevers zitten ook mensen. Een voorwaardelijke straf kan dus ook werkgevers afschrikken. Dat is voor jou ontzettend vervelend. Je wilt waarschijnlijk niets liever dan aantonen dat je niet weer in de fout zult gaan. Je wilt je leven opbouwen en werk is daarbij onmisbaar. Dat kan een lastig verhaal worden wanneer je keer op keer wordt geconfronteerd met werkgevers die het niet aandurven of die bij voorbaat de deur voor je dichtgooien.

Bij Stichting Prometheus weten we hoe belangrijk werk is en krijg je wel een kans

Bij Stichting Prometheus geloven wij in tweede kansen én in het belang van werk. Daarom koppelen wij deze twee overtuigingen aan elkaar. Van mensen die een voorwaardelijke straf hebben is er geen harde data, maar wat wij wel weten is dat bijvoorbeeld slechts 20% van de ex-gedetineerden op eigen kracht weer werk vindt. Ze zijn vrij, maar hun verleden achtervolgt hen. Zo kan het ook gaan met een voorwaardelijke straf.

Werk heeft bovendien een positieve invloed op het voorkomen van recidive. Mensen met een stabiele baan gaan veel minder vaak opnieuw in de fout.

Wij en onze werkgevers staan voor kansen

Stichting Prometheus werkt samen met geselecteerde werkgevers die net als wij open staan voor het bieden van tweede kansen. Bij ons vind je dus wél werk. Heb jij last van de gevolgen van je voorwaardelijke straf en lukt het hierdoor niet om werk te vinden? Meld je dan aan bij ons. Wij maken graag kennis met je om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Stapsgewijs werken we samen naar een nieuwe uitdaging

Werk vinden is niet voor iedereen vanzelfsprekend, al helemaal niet als je bijvoorbeeld door omstandigheden een tijdje uit de roulatie bent. Middels een planmatige aanpak werken we stap voor stap samen naar jouw ideale baan toe.