Waar kan ik werken met een strafblad?

Werken met een strafblad kan moeilijk zijn

Mensen met een strafblad vragen zich vaak af waar zij kunnen werken. Het antwoord op die vraag is tegelijkertijd simpel en lastig. Het simpele antwoord is dat je in theorie bijna overal kunt werken met een strafblad. De praktijk laat echter een heel ander beeld zien. Met een strafblad heb je in de praktijk vaak minder kansen op de arbeidsmarkt. Formeel gezien mogen werkgevers je helemaal niet weigeren omdat je een strafblad hebt, bepaalde sectoren en beroepen uitgezonderd. Toch gebeurt dit vaak wel. Bij Stichting Prometheus werken wij samen met werkgevers die kandidaten met een strafblad een kans geven. Lees verder om te ontdekken wat wij voor je kunnen betekenen.

Welke banen zijn uitgesloten met een strafblad?

We schreven in de inleiding dat je in principe overal kunt werken met een strafblad. Er zijn echter wel uitzonderingen. Er zijn sectoren, werkgevers en functies waar je met een strafblad eenvoudigweg niet aan de bak komt. Denk aan de volgende voorbeelden:

  • Overheid
  • Onderwijs
  • Gezondheidszorg
  • Beveiliging
  • De financiële sector

Dat je in deze sectoren met een strafblad geen baan kunt vinden heeft vooral te maken met het feit dat je een VOG dient te hebben. Ook kan het zo zijn dat de aard van je delict het onmogelijk maakt om in een bepaalde sector aan de slag te gaan. Iemand die is veroordeeld voor belastingfraude, zal in principe worden geweigerd bij de belastingdienst of een accountant. Nu denk je: dat is logisch, dat snap ik ook wel. We schrijven “in principe”, want er zijn uitzonderingen. Zo is het niet ongewoon dat mensen met een strafblad juist door “onmogelijke” werkgevers worden gerecruteerd vanwege hun expertise. Denk bijvoorbeeld aan hackers die voor de politie, justitie of defensie aan het werk gaan.

Werken met een strafblad kan op veel plekken, maar…

Een strafblad hoeft dus geen belemmering te vormen bij het vinden van werk. Je kunt in theorie op veel plekken werken. Er is echter een behoorlijke “maar”. In de praktijk gaat het vaak anders. Werkgevers mogen formeel kandidaten niet weigeren op basis van een strafblad, maar dit gebeurt wel.

Veel werkzoekenden met een strafblad ondervinden dit aan den lijve. Wanneer een werkgever kan kiezen uit twee geschikte kandidaten, waarvan één met en één zonder strafblad, kun je natuurlijk wel invullen voor welke kandidaat de meeste werkgevers gaan. Is dat terecht? Wij vinden van niet. Je bent namelijk veel meer dan je strafblad. Als je gemotiveerd en oprecht bent om hard te werken, dan verdien je toch die kans? Stichting Prometheus is er voor mensen die willen werken, maar gehinderd worden door hun strafblad.

Waarom kan het bij ons dan wel?

Stichting Prometheus is opgericht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan geschikt werk te helpen. Onze focus ligt daarbij op merkzoekenden met een detentie-achtergrond. Wij kennen de gevolgen van het hebben van een strafblad. Onze stichting werkt samen met werkgevers met dezelfde filosofie als die van ons. Werkgevers die geloven in het bieden van tweede kansen en voor wie een strafblad geen belemmering vormt.

Dit kun je van ons verwachten

Wij leren je graag kennen. Wij willen weten wie je bent, wat je drijft en waar je ambities en talenten liggen. Weet je dat allemaal nog niet zo goed? Dat is geen enkel probleem: wij bieden kandidaten namelijk een traject op maat. Misschien ben je al helemaal klaar om te werken. In dat geval stellen wij je graag voor aan de werkgever die de beste match vormt. Misschien ben je er nog niet helemaal klaar voor en wil je eerst aan jezelf werken of heb je hulp nodig om bepaalde uitdagingen te overwinnen. Ook dan zijn wij er voor je. Wij werken samen met andere stichtingen en professionals om je ondersteuning te bieden op alle belangrijke leefgebieden. Zo krijgen wij je werkfit. Zodra je er klaar voor bent, gaan we aan de slag met het vinden van een passende baan. Wil jij aan het werk en heb je een strafblad? Schrijf je in met het onderstaande formulier voor een vrijblijvende kennismaking.

Stapsgewijs werken we samen naar een nieuwe uitdaging

Werk vinden is niet voor iedereen vanzelfsprekend, al helemaal niet als je bijvoorbeeld door omstandigheden een tijdje uit de roulatie bent. Middels een planmatige aanpak werken we stap voor stap samen naar jouw ideale baan toe.