Werken na detentie? Vraag in detentie al je BGG aan

Wanneer je detentieperiode is afgelopen, wil je waarschijnlijk (weer aan het werk. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je kans op het vinden van werk te vergroten. Eén van de belangrijkste dingen kun je al in de PI doen, dus tijdens je detentie. Namelijk: het aanvragen van je BGG (Beschrijving Getoond Gedrag). Hoe dat werkt en waarom dit belangrijk is, leggen wij je hier uit.

Wat is een BGG?

Een BGG staat voor “Beschrijving Getoond Gedrag”. Dit document is een getuigschrift van jouw goede gedrag gedurende detentie. Deze verklaring bewijst dat je tijdens jouw detentie goed gedrag (wenselijk gedrag) hebt vertoond. Daarmee is natuurlijk direct duidelijk: niet iedereen krijgt een BGG, maar daarover dadelijk meer.

Wat is het doel van een BGG?

Een Beschrijving Getoond Gedrag heeft meerdere functies. Doorgaans wordt het gebruikt voor een verlofaanvraag of om een gedetineerde eerder vrij te laten. Wat niet iedereen weet, is dat de aanvraag hiervan ook gebruikt kan worden voor de periode ná je detentie. Dit werkt in principe hetzelfde, maar je zult er wel zelf achteraan moeten.

Wanneer het gaat om de aanvraag van een BGG (ook wel eens “aanvraag referentie” genoemd), wordt dit meestal dus gedaan in het kader van verlof, voorwaardelijke invrijheidstelling of BBA (Beperkt Beveiligde Afdeling). In zulke gevallen zal een case manager automatisch met dit proces in aanraking komen, omdat het een onderdeel kan zijn van de vereisten.

Een BGG kan je ook ná en buiten de PI helpen. Met die situatie houdt een case manager niet altijd automatisch rekening. Daarom is het goed als je hier zelf achteraan gaat. Je kunt je case manager verzoeken om een aanvraag voor jou te starten.

Kom ik in aanmerking?

De naam zegt het natuurlijk al: om een Beschrijving Getoond Gedrag te krijgen, dien jij je ook goed te hebben gedragen gedurende je detentieperiode. Globaal gezien zijn er vier controlepunten:

  • Geen disciplinaire straffen of overtredingen binnen de gevangenis.
  • Actieve deelname aan programma’s voor scholing, werk of therapie.
  • Samenwerking met het gevangenispersoneel en naleving van regels.
  • Positieve evaluaties door het personeel of begeleiders.

Het tweede en het derde punt bieden wellicht nog wel wat ruimte voor dialoog en onderhandeling, maar vooral het eerste punt is natuurlijk behoorlijk set in stone. Heb jij tijdens je detentie in iso gezeten of rapport gehad, dan zal het helaas een moeilijk verhaal worden. Voor het overige is het best eenvoudig: kun je deze punten afvinken, dan is de kans zeer groot dat je een BGG krijgt.

Hoe vraag ik mijn BGG aan en wie kent hem toe?

Om je BGG aan te vragen, kun je het beste terecht bij je case manager. Dit wordt dan besproken in het overleg en uiteindelijk beslist de gevangenisdirectie over het al dan niet toekennen. Uiteraard wordt het advies van PIW’ers van de afdeling, maar indien van toepassing ook psychologen en werkmeesters meegenomen.

Ook achteraf aan te vragen (en daarom vertellen wij het je nu)

Belangrijk om te weten: je kunt je BGG ook na je detentie aanvragen, bijvoorbeeld via de reclassering of een andere toezichthouder. Daarom vertellen wij het je nu, want het kan van belang zijn en jouw zoektocht naar werk een stuk eenvoudiger maken.

Ben je gedetineerd (of weet je dat je eerdaags in detentie gaat) en wil je na je detentie aan het werk, vraag dan in de PI al een BGG aan. Het proces kan namelijk enkele weken in beslag nemen en het is wel zo fijn om naar buiten te kunnen lopen met een Beschrijving Getoond Gedrag op zak.

Wat heb je er nu aan?

De belangrijkste vraag is natuurlijk: wat heb je aan een BGG? Primair dient het als een bewijsstuk richting werkgevers en andere belanghebbenden. Een Beschrijving Getoond Gedrag toont aan dat jij je tijdens je detentie goed hebt gedragen. Veel werkgevers zien toch een bepaald risico bij het aannemen van een ex-gedetineerde. Helaas werkt dat soms nu eenmaal zo. Maar met een BGG kun je een deel van de eventuele zorgen wegnemen en dit kan je kansen vergroten.

Daarnaast is het zo dat een BGG kan helpen bij de toekenning van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Let wel: een BGG is geen vervanging van of alternatief voor een VOG. Een BGG kan echter wel helpen bij de aanvraag van een VOG. Wanneer je een VOG aanvraagt, krijg je hier een beslissing over te horen. Een afwijzing zul je niet direct krijgen: je krijgt altijd de mededeling dat dienst Justis (behandelaar van de VOG) voornemens is om je aanvraag af te wijzen. Je krijgt in dat geval de mogelijkheid om te reageren en redenen aan te dragen waarom je van mening bent dat je tóch een VOG zou moeten krijgen. Een BGG kan daarbij dienen als een sterk argument en bewijsstuk waardoor de balans soms net wel in jouw voordeel kan omslaan.

Neem contact met ons op