Hoe ziet een werkfit traject eruit?

Man tekent werkcontract bij werkgever na het succesvol doorlopen van een werkfit traject

Bij Stichting Prometheus is er uitzicht op werk voor wie een afstand tot de arbeidsmarkt ervaart. Dat kan uiteindelijk op verschillende manieren. Het doel is om werk te vinden dat echt bij je past. Dat kan betekenen dat je uiteindelijk ergens in loondienst aan de slag gaat, dat wij je ondersteunen als zelfstandige, je ergens deeltijd gaat werken of misschien wel aan de slag gaat als vrijwilliger. Waar je ook terecht komt: het begint met jouw persoonlijke werkfit traject. Hoe ziet een werkfit traject eruit?

Wat is dat eigenlijk, een werkfit traject?

Een werkfit traject is altijd een persoonlijk traject. Het is bedoeld om jou klaar te krijgen om aan het werk te gaan. Wij begrijpen het namelijk als dat niet direct kan. Onze kandidaten hebben te maken met gaten in hun CV. Bijvoorbeeld omdat ze lang zijn uitgevallen of niet beschikbaar zijn geweest door detentie. Dit kan zorgen voor bepaalde uitdagingen. Je bent misschien niet meer gewend aan het werkritme, je mist bepaalde skills, voelt je onzeker of dingen worden je snel te veel.

Wij gooien je nooit zomaar voor de leeuwen, maar kijken stap voor stap naar wat je aan kunt. Jouw werkfit traject is erop gericht om je klaar te krijgen om duurzaam aan het werk te gaan: zonder problemen, zonder uitval.

Hoe ziet een werkfit traject er dan uit?

Hoe een werkfit traject er precies uitziet, verschilt per keer. Er is geen kant en klaar recept. Juist dat is onze kracht. Het is maatwerk. Natuurlijk komen er bij iedereen grotendeels dezelfde dingen aan bod, maar de invulling hangt af van jouw persoonlijke behoeften en uitdagingen.

Het begint met een persoonlijke kennismaking

We beginnen altijd met een uitgebreide kennismaking en intake. Je bent altijd van harte welkom bij ons om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Neem gewoon eens contact met ons op. Kennismaken kan nooit kwaad. Wij houden van een laagdrempelige aanpak: is er geen match, dan zijn we even goede vrienden. Heb jij echter het gevoel dat je – door omstandigheden – hulp nodig hebt bij het vinden van werk, dan kunnen wij zeker iets voor je betekenen.

Zo’n persoonlijk kennismakingsgesprek is open en eerlijk. Dat is eigenlijk het enige dat wij op dit punt van je verwachten. Natuurlijk hoef je niet je ziel en zaligheid op tafel te leggen, maar het is belangrijk voor ons om jou te leren kennen. We willen weten wie je bent, waar je tegenaan loopt en waar je naartoe wilt. Want alleen dan kunnen wij je optimaal helpen. Heb je “een verleden” zoals men dat zegt, of zit je nog in een moeilijke periode? Je bent nooit verplicht om hierover te vertellen, maar weet dat je dit bij ons vertrouwelijk kunt doen. Wij oordelen en veroordelen niet. Stichting Prometheus is gewend om te werken met mensen met een detentie-achtergrond of een verleden met justitie. Je hoeft je bij ons niet te schamen: wij begrijpen je. In onze organisatie werken bijvoorbeeld ook ervaringsdeskundigen die misschien wel hebben meegemaakt wat jij hebt meegemaakt.

Het starten van jouw persoonlijke werkfit traject

Wanneer we kennis hebben gemaakt en er sprake is van een wederzijdse klik, zullen we starten met jouw persoonlijke werkfit traject. Aan de hand van enkele vragen bepalen we een aanpak om jou weer helemaal ready te krijgen om aan het werk te gaan. Het doel is om te bepalen waar je staat, waar je naartoe wilt en wat daarvoor nodig is. Aan bod komen de volgende zaken:

  • Wat is je huidige situatie? Waar loop je tegenaan?
  • Zijn je persoonlijke omstandigheden in orde?
  • Waar word je enthousiast van? Wat heb je nodig om gelukkig te zijn in je werk?
  • Wat kun je al, wat wil je ontwikkelen?
  • Is er sprake van belemmeringen, moeten er obstakels worden weggenomen?
  • Welke skills, ervaringen of vaardigheden mis je?
  • Hoe zie je zelf het traject voor je, waar zou je willen instappen en waar wil je naartoe?

Aan de hand van deze vragen (en meer) bepalen we samen waar we naartoe willen, en hoe. Onze stichting biedt je op zo veel mogelijk gebieden ondersteuning. Zo kunnen we in samenwerking met partners cursussen en trainingen aanbieden, maar ook kun je op ons rekenen voor steun en goede gesprekken, of adviezen van onze vrijwilligers, coaches, specialisten en ervaringsdeskundigen.

Stap voor stap werken naar je einddoel

Je werkfit traject betekent dat je stap voor stap toewerkt naar je einddoel. Samen zorgen wij ervoor dat je de juiste stappen zet. Zo kun je bijvoorbeeld werkritme op gaan doen in ons Klusloket. Je kunt dan klussen uitvoeren voor burgers met een krappe beurs. Je helpt, doet waardevol werk én went weer stapsgewijs en laagdrempelig aan werken. Ook bieden wij tal van plekken waar je als vrijwilliger aan de slag kunt gaan.

We staan in dit traject altijd voor je klaar en spreken regelmatig over de voortgang. Je traject kan enkele weken duren, maar ook enkele maanden of langer. Het gaat erom dat je krijgt wat je nodig hebt. Wanneer we samen het gevoel hebben dat je er klaar voor bent, helpen wij je bij het zetten van je laatste stap, je einddoel. Bijvoorbeeld door je voor te stellen aan een werkgever die bij je past.

Stapsgewijs werken we samen naar een nieuwe uitdaging

Werk vinden is niet voor iedereen vanzelfsprekend, al helemaal niet als je bijvoorbeeld door omstandigheden een tijdje uit de roulatie bent. Middels een planmatige aanpak werken we stap voor stap samen naar jouw ideale baan toe.